luni, 8 februarie 2016

Preluare de pe http://www.in-cuiul-catarii.info/2016/02/08/misiune-indeplinita-10674

Misiune îndeplinită

 Categoria ActualitateDespre ArmataSocial 1.061 afisari 
CM CRAOIVA
Si a fost Ziua Z.
Luni 08.02.2016, ora 10.00, Craiova, întâlnire între o comisie a SMG condusă de domnul contraamiral Dumistrăcel Cătălin-Silviu şi o parte din rezerviştii Craiovei. Activitatea, planificată iniţial la Sala Roşie, a fost pana la urma mutată la sala mare, cea de spectacole a Cercului Militar datorita numărului „nesperat” de mare al participanţilor. Nimic din liniştea şi calmul afişat de participanţi înainte de începerea activităţii nu prevestea vulcanul ce a urmat după începere.
Activitatea a început cu dreptul în accepţiunea militară, pentru că iniţial în sală au intrat doar conducătorul delegaţiei însoţit de comandantul garnizoanei general de brigada Dorel Blaiu şi   reprezentanţi ai CMZ Dolj. Ceilalţi membrii ai comisiei venind cu o altă maşină,  avuseseră –din câte ni s-a spus- probleme cu microbuzul. Domnul contraamiral Dumistrăcel Cătălin-Silviu, locţiitorul pentru resurse al şefului SMG, a deschis activitatea în faţa unei săli pline, anunţând că scopul întâlnirii este să ne prezinte nişte materiale pe slide-uri cu modul în care se vor pune în aplicare prevederile L223 şi ale OUG-5. Intenţia domniei sale era de a îşi face numărul apoi să acorde timp pentru unele întrebări, bineînţeles în limita timpului avut la dispoziţie având în vedere că urma altă garnizoană. Mai bine de aşa nu se putea.

A fost dat microfonul lt.col Luciu, din partea CMZ Dolj care a prezentat frumos şi milităreşte nişte slide-uri inutile cu privire la prevederile L-223 şi ce face CMZ Dolj pentru a le pune în aplicare, câţi oameni lucrează pentru noi dar şi cât de greu este să caute prin toate arhivele şi să întocmească situaţii. Spre surprinderea mea a fost lăsat să îşi facă numărul deşi nu l-a ascultat aproape nimeni.
După sosirea celorlalţi membri ai comisiei, domnul contraamiral Dumistrăcel Cătălin Silviu, a intenţionat să continue cu prezentarea slide-urile propunând ca după ce acestea vor fi prezentate, să se pună întrebări.

Simţind şi intuind că după ce îşi prezentau marfa comisia ar fi plecat pentru că era aşteptată la Timişoara, oamenii au schimbat planificarea. Domnul colonel (r) Naon Mişu, cel care participase vineri la întâlnirea de la Parlament cu domnul Mircovici şi doamna Otilia Sava, probabil deja sătul de gargară şi promisiuni deşarte a luat cuvântul şi a început să dea lovitură după lovitură. A tras şi prin ochire directă şi indirect, fără să mai facă reglajul şi fiind un artilerist bun a lovit în obiectiv din prima. A fost nevoit să mai ia o pauza si microfonul in ciuda încercărilor domnului contraamiral de a îşi respecta programul şi de a da drumul la power-pointuri, a revenit altor trăgători care au ciuruit „ţintele”, în sensul civilizat, fără a încălca normele de conduită şi a uita de grade, dar fără menajamente şi politeţuri de conjunctură.

Unul după altul au luat cuvântul mai mulţi rezervişti, linia principală a opiniilor fiind aceea că nu ne mai mulţumesc promisiunile, indiferent din partea cui ar veni, că gradele mari din conducerea armatei nu mai reprezintă interesele militarilor, ca militarii au fost trădaţi de cei de la vârf care ar trebui să le apere interesele şi să şi le apere şi pe ale lor. Li s-a amintit colegilor din prezidiu că rezerviştii sunt conştienţi că activii nu au prea multe posibilităţi de exprimare a nemulţumirilor, dar dacă nu pot face nimic, măcar să nu vină în faţa rezerviştilor şi să susţină punctele de vedere ale celor care lovesc în armată. A mai fost exprimat regretul că practic atât legea 223 cu lipsurile sale cât şi OUG 57 cu ilegalităţile sale sunt emanaţii ale MApN, deci prevederile lor îndreptate împotriva militarilor, cu discriminările lor cu tot, vin din interiorul, nu din afara militarilor.

După mai mulţi rezervişti a reuşit să ia cuvântul şi domnul colonel Răduleţ locţiitorul domnului Constantin  Luca de la CPS a MApN, care a încercat să îşi prezinte argumentele dar întrebat de ce de exemplu contribuţia la pensia specială nu se aplică ca la civili peste calculul pensiei şi se include în baza de calcul, a găsit de cuviinţă să spună că aşa prevede Legea 223, uitând că L223 este clocită în laboratoarele MApN-Opreşi că în fapt încalcă alte legi făcând discriminare între civili şi militari. De asemenea, întrebat de ce cei din comisie susţin OUG 57 cu art 40 cu tot de vreme ce aceasta nu a fost încă aprobată în Parlament, emiţându-se chiar şi instrucţiuni de aplicare a acesteia, domnul Răduleţ şi domnul Dumistrăcel au răspuns că nu SMG a emis ordinele ci MApN deci nu pot fi traşi la răspundere. Întrebarea care a urmat a fost de ce au mai venit în această situaţie? De fapt domnul contraamiral a mai făcut o declaraţie care a şocat asistenţa, anunţând că a refuzat să se deplaseze la Constanţa pentru a prezenta ceea ce a încercat să ne prezinte nouă, pentru a nu fi nevoit să dea explicaţii foştilor colegi de serviciu. Cu tot respectul această afirmaţie demonstrează lipsă de respect faţă de foştii colegi de care a fugit, lipsă de respect pentru cei în faţa cărora s-a prezentat şi pe care a crezut că îi va stăpâni considerându-i mai .. uşor de păcălit ca şi lipsă de respect faţă de propria persoană, pentru că a fugi de o confruntare, în termeni militari are o denumire specifică pe care nu vreau să o folosesc. Dacă astfel de oameni conduc destinele armatei mă întreb ce facem când începe războiul?
În final, activitatea a capotat fără să se mai prezinte şi celelalte slide-uri, domnul contraamiral fiind sfătuit să le posteze pe pagina de prezentare a SMG ca să aibă acces toţi militarii, nu doar din garnizoanele vizitate şi să se lămurească toţi ce şi cum în problema pensiilor militare, dar mai ales a intenţiilor SMG. Apropo de intenţiile SMG, atât eu personal cât şi Naon Mişu am insistat pe problema acordării OMM SGP-ilor, domnul contraamiral spunând că au în vedere acest aspect. I-am amintit că nu e suficient să aibă acest aspect în vedere, că stă eminamente în puterea şi interesul domniilor lor să propună Ministrului un proiect de ordonanţă de urgenta, dar DE URGENŢĂ, care să rezolve acest aspect în cel mult 30 de zile, fără tergiversări şi fără abureli. Până la urmă activitatea s-a încheiat, nu a curs sânge dar au sărit fulgii pe toţi pereţii.

Reprezentanţii SMG şi ai altor structuri, pot considera că şi-au îndeplinit misiunea, au venit, au scăpat, au plecat vorba lui Rebengiuc, „mergem mai departe”, cu Regio mai sunt şi alte garnizoane de aburit, altă diurnă, la întoarcere vor raporta că au executat ordinul, că oricum misiunea a fost să se facă că discută cu noi, să ne prezinte slide-uri şi să ridice din umeri acolo unde nu pot răspunde, dând vina pe clasa politică sau conducerea ministerului, ca şi când aceasta nu ar fi formată tot din militari. Sau chiar nu este?
De asemenea nu a putut spune nimeni de ce au venit acum, când legile au fost emise şi nu înainte de a face inutilă orice discuţie?
Cuvantul de final a revenit tot lui Naon Mişu care a spus că asistenţa nu doreşte să vadă alte prezentări pentru că dacă vor continua ideile deja exprimate, sunt inutile.
Cum timpul nu îmi permite să prezint totul acum, va urma un alt articol cu fragmente din cuvântul celor prezenţi şi cu textul intervenţiei mele.